Vanaf mei zal Google iets strenger zijn in de manier waarop het de user experience van websites zal beoordelen. Het doel van Google Search is om zijn (of haar?) bezoekers de beste zoekresultaten voor te schotelen. Dit betekent niet alleen dat Google websites zoekt die aansluiten bij de zoekopdracht, maar de websites bovenaan de resultaten dienen ook “aangenaam” zijn om op te surfen. Want hoe beter die websites, hoe beter de reputatie van Google.

Je kan je natuurlijk de vraag stellen hoe Google nu precies meet wat een “goede” website is. Helaas kan ik je dit niet vertellen…. Niemand eigenlijk. Het algoritme waarop Google de kwaliteit van een zoekresultaat / website bepaald is een geheim.

Google heeft wel aangegeven dat vanaf mei 2021 de “core web vitals” een gigantische rol zullen spelen. Deze core web vitals proberen een score te plakken op de performantie van een website. Want hoe sneller een website werkt, hoe beter de user experience.

Ter voorbereiding van deze wijziging in het algoritme heb ik mijn website alvast zo goed mogelijk proberen te optimaliseren. De homepagina van deze website bereikt een score van 95 / 100 voor mobiel, en 100 / 100 voor desktop. En met enige trots kan ik zeggen: da’s supergoed. Het gemiddelde van verschillende websites over de hele wereld is 31 / 100 (mobiel).

Voor deze optimalisaties was mijn score 60 / 100. Niet rampzalig, maar zeker ruimte voor verbetering. De stappen die ik ondernomen heb om deze op te trekken lijst ik hieronder even op.

1. CloudFlare APO

De technologie van CloudFlare is geavanceerd en high-tech, maar eenvoudig om in te stellen. Aangezien turpoint.com op WordPress draait heb ik CloudFlare APO ingeschakeld. Wat dit precies is, hoe het werkt, en hoe je het kan activeren kan je terugvinden in het gerelateerde blogbericht.

2. Gedeeltelijk Bootstrap inladen

Bij de vorige versie van mijn website werd Bootstrap 4 volledig ingeladen. Met het oog op performantie gebruik ik vanaf heden niet alleen Bootstrap 5, maar ik heb ook enkel de onderdelen van Bootstrap ingeladen die noodzakelijk zijn voor m’n site. Ik gebruik misschien maar 5% van het Bootstrap framework. Het is dan onnodig om bezoekers die andere 95% te laten inladen.

3. jQuery geschrapt

jQuery was een aantal jaar geleden nog hot & trending. Tot op de dag van vandaag wordt deze nog steeds standaard ingeladen in WordPress. Wie een thema op maat laat maken (of laat schrijven), heeft hier misschien niet direct nood aan. Aangezien ik vanaf heden Bootstrap 5 gebruik ipv. Bootstrap 4 heb ik jQuery eigenlijk niet meer nodig. Zowel jQuery en jQuery migrate konden dus veilig uitgeschakeld worden.

4. Optimalisatie van afbeeldingen

Afbeeldingen zijn vaak een pijnpunt als het op performantie aankomt. Je mag dan wel alles van JavaScript en CSS optimaliseren, vanaf je een paar afbeeldingen wil laden neemt dit heel wat tijd. Daarom heb ik CloudFlare Polish ingeschakeld.

Dit zorgt ervoor dat alle afbeeldingen op mijn site zo “licht” mogelijk zijn om in te laden. Deze feature kan binnen het dashboard van CloudFlare ingeschakeld worden. CloudFlare zal vanaf dan alle afbeeldingen op jouw site zo goed mogelijk proberen te optimaliseren.

5. Lazyloading van afbeeldingen

Zoals hierboven vermeld zijn afbeeldingen vaak de boosdoener bij slechte prestaties. Lazyloading is een techniek waar niet alle afbeeldingen op een webpagina in één keer geladen worden. Afbeeldingen die onderaan de webpagina staan worden pas ingeladen op het moment dat de gebruiker richting die afbeelding scrollt. Niet iedereen bekijkt de volledige pagina, dus afbeeldingen die nooit bekeken zullen worden hoeven op die manier niet ingeladen te worden.

Tot slot

Ik heb een groot stuk van mijn website opnieuw gebouwd. Er is dus meer gebeurd dan wat hier boven staat, maar deze vijf ingrepen hadden wel de grootste impact.

Is jouw website al geoptimaliseerd? Laat me gerust weten als je deze graag eens vrijblijvend met mij bekijkt. Stuur me een berichtje, en dan spreken we eens af.