De term “Above The Fold” is nog afkomstig toen iedereen zijn krantje fysiek in de brievenbus kreeg. Deze krant was meestal gevouwen, waardoor de bovenste helft van de voorpagina het eerste was dat je zag. Ten minste, als de krant ook Hollywoodgewijs mooi op de deurmat aan de voordeur werd gelegd.

In het web verwijst “Above The Fold” naar het deel van de homepagina die je kan zien zonder dat je als bezoeker begint te scrollen. Je typt het adres in de adresbalk, drukt op Enter, en boem. Wat je dan ziet, da’s above the fold.

Zeker in het begin van het web was het een trend om zoveel mogelijk informatie in dat deel te proppen. Bezoekers kregen zo alle nodige informatie mee, zonder te moeten scrollen. Er was zelfs een tijd dat scrollen op een website vrij ongewoon was. Maar het gevaar van gewoontes is dat we hier aan blijven vasthouden, zonder het eens kritisch in vraag te stellen.

Vandaag de dag kom ik nog steeds websites tegen waar je ziet dat het idee van “Above The Fold” te veel gewicht krijgt.

Waarom Above The Fold niet meer van belang is

Mensen kunnen scrollen

We leven in een tijd van eindeloze social media feeds. De duimen van onze kinderen zijn door het maniakaal scrollen gespierder dan ooit. De drempel om te scrollen op een website wordt met de dag kleiner. Het idee dat alle inhoud van je website in het bovenste deel van de homepage moet zitten is achterhaald. Let op, het speelt wel nog een rol, maar op een andere manier dan voordien. Lees rustig verder, ik kom er nog op terug.

The Fold is variabel geworden

Van de grootste ultrawide computerschermen tot de kleinste smartphones, het verschil in schermgrootte waarop we op het web surfen is gigantisch. Terwijl “The Fold” vroeger misschien op 900px ligt, is dit niet langer een vast gegeven. Op kleine smartphones kan het zijn dat je misschien maar 500px ruimte hebt voor je moet beginnen scrollen. Veel meer dan een navigatie, een titel en een knopje krijg je hier niet “Above The Fold”.

“Above The Fold” de dag van vandaag

De ruimte “Above The Fold” speelt wel nog een bepaalde rol. Het is en blijft het eerste beeld dat bezoekers op je website te zien krijgen.

Maar dat wil niet zeggen dat dit het enige is. In plaats van deze ruimte vol te proppen, probeer deze bewust te gebruiken. Keep it simple.

Persoonlijk raad ik aan om volgende zaken zichtbaar te plaatsen voor de bezoeker moet scrollen:

  • Logo van je bedrijf
  • Hoofdnavigatie / menu
  • Een korte titel die kort en duidelijk zegt wie of wat je doet
  • Eén (hoogstens twee) call to actions

Dit kan nog verder vormgegeven worden met een foto of wat tekstregels ter introductie, maar probeer hier enkel de noodzakelijke informatie te plaatsen. Want als je alles “Above The Fold” gaat plaatsen, verliest de bezoeker alleen maar overzicht.