De alt-omschrijving (alternatieve omschrijving) is een beschrijvend tekstje dat aan de inhoud van een afbeelding vertelt aan zoekrobots en mensen met een visuele beperking. Zij gebruiken namelijk vaak screen readers die webpagina’s “voorlezen”. Wanneer zo’n screenreader een blogbericht voorleest en het komt een afbeelding tegen, dan kijkt de screenreader of er een alt-omschrijving aanwezig is. Op die manier weet de bezoeker wat er op de afbeelding staat. Ook voor zoekmachines zoals Google is dit handig om te weten.

Ook wanneer je afbeelding niet kan geladen worden (omdat deze bijvoorbeeld verwijderd is), dan wordt de alt-omschrijving in de plaats getoond.

Gebruik het waarvoor het dient

Het is een tijdje gebruikelijk geweest om zoveel mogelijk keywords / zoekwoorden in iedere alt-omschrijving van je website te proppen. Op die manier verhoog je de kans om in de zoekresultaten op Google te verschijnen voor die keywords.

Maar doe dit niet. Zo’n alt-omschrijving is er om jouw website toegankelijk te maken voor iedereen, niet om hoger te scoren. Dit soort SEO-hacks hebben trouwens ook steeds minder invloed op Google.