Wie een website wil op het wereldwijde web heeft een domeinnaam nodig. Deze website heeft bijvoorbeeld “turpoint.com” als domeinnaam. Een domeinnaam verwijst achterliggend naar het IP-adres webserver waar deze website op gehost staat.

Een domeinnaam moet uniek zijn. Ik bezit al turpoint.com, wat betekent dat jij deze niet kan gebruiken. Een domeinnaam dient wel jaarlijks vernieuwd te worden. Dit gebeurt meestal automatisch, maar mocht ik mijn domeinnaam niet meer verlengen komt deze terug beschikbaar en kan jij hem binnen 1 jaar wel registreren.

Waar kan ik een domeinnaam registreren?

De meeste hostingproviders (zoals Combell) bieden naast webhosting ook de mogelijkheid aan om domeinnamen te registeren.

Hoeveel kost een domeinnaam?

De kostprijs van een domeinnaam hangt meestal af van de extensie (of TLD) en bij wie je hem registreert. De extensie is het laatste deel (na de punt). De extensie van turpoint.com is bijvoorbeeld “com”. Een .com-domeinnaam is doorgaans iets duurder dan .be of .nl. Tegenwoorden zijn er heel wat mogelijkheden als het op extensies aankomt. Hier vind je een lijstje.

Houd er rekening mee dat de prijs van een domeinnaam jaarlijks in rekening gebracht zal worden.