Een website bestaat meestal uit twee grote onderdelen: code die langs de kant van de server uitgevoerd wordt, en code die op het toestel (bvb. laptop) van de gebruiker wordt uitgevoerd.

Met de front-end bedoelen we de code die langs de kan van de websitebezoeker draait. Wanneer je een website bezoekt zal jouw laptop verschillende bestanden downloaden om 1 webpagina te kunnen tonen:

  • Een HTML-bestand
  • CSS-bestanden
  • JavaScript-bestanden
  • Andere assets zoals afbeeldingen, video’s, etc.

Een front-end developer houdt zich bezig met de HTML, CSS en JavaScript. Deze drie programmeertalen hebben elk hun eigen functie:

HTML

Dit bestand vertelt jouw internetbrowser wat de structuur is van de webpagina is die je bezoekt. Het geeft aan welke elementen er titels zijn, wat een paragraaf is, wat de navigatie van de website is, etc.

Moest een website een mens zijn dan was HTML het skelet.

CSS

Deze bestanden vertellen jouw internetbrowser hoe de verschillende elementen weergegeven moeten worden. Het zorgt voor de look & feel. Van lettertype en kleugebruik tot algemene layout, dit is de verantwoordelijkheid van CSS.

Moest een website een mens zijn dan was CSS de huid.

JavaScript

Deze bestanden zorgen ervoor dat er interactie en complexe animaties mogelijk zijn op je website. Als je ergens op een knop klikt en er springt een pop-up open, dat is door de JavaScript.

Moest een website een mens zijn dan was JavaScript de spieren.