PWA staat voor Progressive Web App, en ik kan u nu al vertellen dat ze een concept omvatten die hedendaagser is dan een klassieke app. Het hangt zowat tussen een web applicatie, en een traditionele app zoals we allemaal ze wel hebben staan op onze smartphone. Op zich wordt een PWA gemaakt met dezelfde technologie als een webapplicatie, met als dat verschil dat het zich meer gedraagt als een native app.
Hoe herken je ze?
Beveiligd
Eén van de criteria waar een PWA aan moet voldoen is dat deze moet draaien in een beveiligde webomgeving, door middel van een geldig SSL certificaat. Te herkennen aan de “https” in de adresbalk.
Offline gebruik
Afhankelijk van hoe “realtime” de app moet zijn, dient er (minimale) ondersteuning te zijn voor offline gebruikers.
Eenvoudiger onderhoud
Vroeger diende je als developer een versie van de app te maken voor elk platform. Eentje voor iOS, eentje voor Android, etc… De kosten liepen al snel op, en al zeker omdat je telkens nog moest kunnen inspelen op de karaktertrekken en mankementen van het platform… Een PWA wordt gemaakt voor alle platformen tegelijk!
Geen updates!
Gebruikers hoeven hun apps niet langer te updaten! Dit gebeurd automatisch. Zo bent u als eigenaar van de app altijd zeker dat uw gebruikers altijd de meest recente versie hebben staan.
Responsive
Een PWA is perfect responsive. Dat betekent dat de app er niet alleen goed uitziet op een smartphone, maar ook op uw laptop en high-tech smart wafelijzer met internetconnectie.
SEO
SEO wint de laatste jaren steeds meer aan belang. Online vindbaarheid en zichtbaarheid in Google, daar lijkt het om te draaien. Goed nieuws; een PWA kan teruggevonden worden in Google! De app “leeft” niet in een verdoken hoekje van de App Store, hij staat gewoon tussen andere websites op Google.
Native feel
Een PWA is in essentie een webapp, maar hij voelt verschrikkelijk native aan. Van het ontwerp en de structuur tot de animatie van verschillende componenten. Voor een ongetraind oog ziet dit er uit als een “traditionele” app, zeker als u weet dat functies zoals push notificaties perfect mogelijk zijn binnen een PWA-omgeving.
De browser is optioneel
Daarnaast is het ook mogelijk om de PWA vanuit de browser toe te voegen aan uw homescreen (zoals een “echte” app). Dit is optioneel, aangezien gebruikers zonder enige installatie naar uw app kunnen surfen. Dit zorgt niet alleen voor gebruiksgemak, maar maakt de instapdrempel voor nieuwe gebruikers een aanzienlijk stuk lager.