Wie een website laat maken bij een agentschap of werkt met een freelancer krijgt hoogstwaarschijnlijk bij oplevering een woordje uitleg van hoe je de website nu zelf kan onderhouden. Via een CMS (Content Management System, een soort beheermodule) kan je zelf blogberichten op je website aanpassen of foto’s vervangen.
Maar dit “woordje uitleg” gaat het vaak over de technische workflow. Op welke knoppen je kan klikken, waar je de foto’s kan uploaden, etc.
In deze post deel ik graag enkele tips die net iets verder gaan. Waar je allemaal op moet letten bij het kiezen van foto’s of het schrijven van teksten.
1. Tekst beheren
1.1. Let op bij het kopiëren vanuit Word
Veel klanten schrijven de teksten voor hun website eerst in Word. Dit is zeker een goed idee. Word is gemaakt om zo vlot mogelijk teksten samen te stellen en te structureren. Maar let wel op wanneer je deze vervolgens kopieert om rechtstreeks in de backoffice (CMS) van je website te plakken. Naast de effectieve tekst in Word kopieer je ook een heleboel stijlregels mee. Deze (onzichtbare) regels vertellen Word hoe je tekst precies weergegeven moet worden. De impact van deze stijlen kunnen een ongewenst effect hebben op hoe de tekst op je website verschijnt.
Zorg er daarom altijd voor dat je teksten plakt zonder opmaak. Afhankelijk van het CMS kan de werkwijze hiervoor verschillen. Vaak is er wel een knopje waarmee je alle stijlregels van een specifiek tekstblok kan verwijderen.
Persoonlijk gebruik ik altijd shortcuts. In plaats van Command + V (Control + V in Windows) om tekst te plakken kan je Command + Shift + V (Control + Shift + V in Windows) gebruiken om te plakken zonder ompaak.
1.2. Denk aan de lengte van het tekstblok
Wanneer een webdesigner een pagina ontwerpt probeert hij of zij altijd te zoeken naar evenwicht en harmonie. De ruimte dat een tekstblok inneemt speelt hierbij een grote rol. Als de ontwerper maar twee regels tekst voorziet als slogan op de homepagina, gebruik die ruimte dan ook niet om het tweede testament neer te pennen.
Heb je ergens echt meer ruimte nodig om je verhaal kwijt te kunnen? Ga dan met je ontwerper in gesprek. Deze zal de lay-out kunnen aanpassen of herstructureren zodat jouw website er niet uitziet als een sumoworstelaar in een veel te klein hemdje.
1.3. Vermijd stijlbreuken
Webdesigners en -developers zeggen wel eens: “Hoe meer de klant kan aanpassen, hoe meer hij kan verpesten”. En hoewel ik altijd met respect omga met mijn klanten moet ik toegeven dat dit soms wel het geval is. Ik moet ook toegeven dat “verpesten” ook niet het exacte woord is dat we gebruiken, maar dit terzijde.
Jouw website is ontworpen, hopelijk door iemand met veel ervaring. Iemand die exact weet waarom een bepaald tekstblok op een bepaalde pagina links uitgelijnd is, en ergens anders dan weer gecentreerd staat.
Probeer dan ook de vooropgestelde stijl van de website te respecteren. Het is niet omdat je denkt dat een bepaald zinnetje in je tekst belangrijk is dat je het dan maar dubbel zo groot en in het rood moet zetten.
2. Foto’s
2.1. Houd rekening met de auteursrechten
Tegenwoordig zijn er bedrijven die inkomsten genereren door inbreuken op auteursrechten. Zij bouwen bots (geautomatiseerde software) die het internet afschuimen op zoek naar websites die afbeeldingen gebruiken die niet van hen zijn. Een boete kan dan rap oplopen tot een 2000 – 3000 euro. Zelf heb ik al drie klanten gehad die deze boete kregen.
Wanneer je afbeeldingen verzamelt voor je website, ga dan niet sprokkelen op Google Afbeeldingen. Gebruik één van volgende methoden:
- Koop ze aan. Op Adobe Stock of iStock kan je foto’s legaal kopen en downloaden.
- Zoek ze op rechtenvrije websites. Op pexels.com vind je duizenden foto’s die je vrijuit kan gebruiken.
Belangrijk: zelf wanneer je via bovenstaande methoden werkt dien je altijd te checken of de manier waarop je ze wil gebruiken ook is toegestaan. Zo is het soms dat je een afbeelding enkel in offline media zoals brochures mag gebruiken, maar niet online op je website.
2.2. Denk aan de grootte
Een afbeelding heeft altijd een breedte en een hoogte die uitgedrukt wordt in pixels. Stel je voor dat er op de homepagina van je website een fullscreen sfeerfoto staat. Plaats daar dan geen foto van 600px op 400px. Dit is veel te klein. Jouw kleine foto van postzegelformaat zal uitvergroot worden waardoor je een onscherp gepixeld beeld krijgt. Een foto van 2000px op 1500px breed zal in dit geval al een stuk beter / scherper zijn.
Indien je niet zeker bent welke afmetingen je foto’s minstens moeten hebben, vraag dit dan even aan de ontwerper van dienst.
2.3. Check de verhouding
Vaak worden de foto’s die je upload in de backoffice bijgesneden wanneer deze op de website weergegeven worden. Dit is meestal om consistentie doorheen de website te behouden. Zo kunnen alle afbeeldingen in het blogoverzicht op je website een vierkante verhouding hebben bijvoorbeeld.
Houd er dan rekening mee dat wanneer je een foto gebruikt die in portrait getrokken is (rechtstaand), er een groot stuk van de boven- en onderkant zal afgesneden worden. Probeer in dit geval op zoek te gaan naar vierkante foto’s, of waarbij de belangrijke elementen in het midden van de foto staan. Zo vermijd je dat iemand zijn hoofd afgesneden word.
2.4. Vermijd tekst op afbeeldingen
Dit heeft voornamelijk te maken met bovenstaand puntje. Het lettertype, tekstgrootte en uitlijning zijn zelden een goede match met de rest van de website.
Heb je nood aan tekst op een afbeelding? Neem dan even contact op met je webdeveloper. Hij of zij zal ervoor zorgen dat dit wèl goed zal uitkomen.
2.5. Houd rekening met de kleurtemperatuur
Net zoals er verschillende stijlen en kleurtinten bestaan in het ontwerp van je website (klassiek, modern, minimalistisch) hebben foto’s doorgaans ook een bepaalde stijl. Ik raad altijd aan om één stijl te blijven. Hoewel de filters op Instagram mooi kunnen zijn, begin ze niet door elkaar te gebruiken. Plaats geen sepia afbeelding naast een kleurrijke foto. Dit komt zeer rommelig over.
In een ideaal scenario schakel je een fotograaf in voor een fotoreportage van je bedrijf. Hij of zij kan je tientallen foto’s aanleveren die allemaal bij elkaar passen en mooi opgaan in het ontwerp van je website.
3. Updates en onderhoud
De wereld (en alle software) gaat vooruit. Als je de software van je website niet update is hij binnen een jaar verouderd. Met het oog op performantie en beveiliging is het belangrijk de core software van je website op tijd bij te werken. Dit is niet altijd iets waar je zelf de nodige toegang voor hebt. Maar indien deze optie beschikbaar is in het CMS van je website, volg dan onderstaande best practices.
3.1. Zorg voor een backup
Better be safe than sorry. Een update uitvoeren is eigenlijk een vrij riskante taak. Jouw website is op dat moment heel kwetsbaar voor compabiliteitsproblemen.
Zorg dus voor een backup zodat je terug kan gaan naar een vorige versie wanneer je website niet meer werkt na het updaten. Veel hosting providers bieden dagelijkse backups aan, en anders kan je vaak via het controlepaneel van je hosting een backup nemen voor je de update gaat uitvoeren.
3.2. Kijk naar de timing
Backup nemen, updaten, backup terugplaatsen, … De core software van je website updaten kan een vrij technisch gegeven zijn. Het is mogelijk dat er ergens iets blijft steken en je hulp van buitenaf moet inschakelen. Daarom raad ik aan updates uit te voeren van maandag tot donderdag, en altijd overdag. De kans dat je vlot geholpen kan worden door een freelancer wanneer je website op een zondagavond crasht is een heel stuk kleiner.
3.3. Check of conversiepunten nog werken
Na het updaten kan er altijd iets kapot zijn. Het is niet omdat je homepagina nog zichtbaar is na de update dat alles nog werkt. Probeer ook even of het contactformulier nog werkt. Of plaats eens een testbestelling op je webshop. Mocht je offerteformulier bijvoorbeeld plots crashen bij het verzenden kan het een hele tijd zijn voor je dit ontdekt.
3.4. Overweeg een onderhoudscontract
De gemakkelijkste manier om de software van je website up to date te houden is door het niet zelf te doen. Veel agentschappen en freelancers bieden onderhoudscontracten aan. Voor een vast bedrag per maand (of per kwartaal) zorgen zij dat jouw website altijd op de laatste versie draait.
Conclusie
De webdesigners en developers van diensten hebben met liefde en kunde jouw website opgebouwd. Een CMS biedt je de mogelijkheid de website nadien zelf te onderhouden. Probeer deze niet te herdefiniëren op het vlak van stijl en structuur. Daar is een CMS niet voor gemaakt.
Schakel op tijd de hulp in van een freelancer of agentschap indien je met vragen zit. Daarvoor zijn we er.