Ieder Vlaams gezin kent het fenomeen van een rommelschof. Vaak in de keuken gelokaliseerd verzamelt het papiertjes, onnozele prullen en verdwaalde objecten die voor de één of andere reden gespaard blijven van de vuilbak. Sommigen onder ons hebben er zelfs meerdere.
“Nja, we hebben daar niet echt een plaats voor.”, mompelde moeder, terwijl ze met spijt het rommelschof opentrok om te checken er nog plaats was voor een verdwaald rekenmachientje.
Dat was dan ook de laatste keer dat we het rekenmachientje gezien hebben…
Back to business
Wat dat te maken heeft met jouw website? Er bestaat ook zo’n rommelschof online. Alleen krijgt het de term “Veelgestelde vragen” of “FAQ”. 90% van de websites hebben zo’n pagina, maar in 90% van die gevallen was ze nooit nodig geweest.
In de eerste plaats, de meeste “Veelgestelde vragen” zijn eigenlijk niet veel gesteld:
- “Waarom zijn jullie de goedkoopste op de markt?”
- “Op welke manier zijn jullie ecologisch bezig?”
- “Hoeveel ervaring hebben jullie?”
Dit zijn vragen die je misschien hoopt dat klanten gaan stellen, maar helaas. Het zijn stukjes informatie die je wil vertellen, maar niet echt weet op welke pagina ze thuishoren.
Content is King, zeker op je website. Het antwoord op de drie bovenstaande vragen moet eigenlijk op de andere pagina’s staan. Klanten gaan die vragen niet stellen, maar jij moet de antwoorden wel geven. De indeling en structuur van je website is hierbij uiterst belangrijk. Laat je begeleiden om uit te tekenen waar welke informatie op je website thuishoort.
Pas op, er zijn ook vragen waar klanten effectief mee zitten. Maar opnieuw, de FAQ-pagina is niet de beste plaats om die onderdak te bieden.
- “Hoe lang duurt het voor mijn pakje aankomt?”
- “Hoe kan ik mijn abonnement opzeggen?”
De eerste vraag plaats je misschien best op de productpagina of in het winkelmandje. Dat is net het moment dat bezoekers van je webshop met die vragen zullen zitten. Of vermeld het in één van je bullet points op de homepagina als je trots bent op je snelle levertermijn.
Heb je die informatie toch liever op een aparte pagina? Maak er dan eentje met als titel “Verzending” of “Verzending en retour”. Hierin kan je het verzend- en retourproces haarfijn uitleggen. De kostprijs per land, hoe lang het duurt, wat de klant moet doen als hij of zij het pakje niet krijgt, waar je de tracking-link kan vinden, etc.
Dit kan in vraag-en-antwoordvorm zijn, maar probeer het op te splitsen tot één thema per pagina, en geef er ook geen vaag label “FAQ” aan.
Conclusie
Heb je een FAQ-pagina? Neem die er dan even bij. Overloop de vragen, en stel jezelf hierbij volgende vraag:
Is dit werkelijk een veelgestelde vraag? Of kan ik het antwoord misschien ergens anders kwijt in mijn website?
Klanten die geen vragen hebben – en dat hebben ze zelden – zullen nooit op “FAQ” klikken, waardoor ze misschien wel belangrijke informatie missen.
’t Is tijd om je online rommelschof op te ruimen, succes!