Mailchimp is al jaren één van de marktleiders in het versturen van nieuwsbrieven en tot 2000 abonnees heb je zo’n account zelf volledig gratis. Om bezoekers op je website te laten inschrijven op je nieuwsbrief heb je een koppeling nodig.

Er zijn koppelingen met diverse platformen beschikbaar, maar bijna allemaal vragen ze om je list ID en API key.

Dit is geen handleiding om zelf zo’n koppeling te leggen, maar wel om de 2 belangrijkste elementen op te vragen. Stuur me gerust een berichtje indien je interesse hebt voor een inschrijfformulier op je website.

Stap 1 – Inloggen

Lijkt me de meest logische stap. Surf naar de loginpagina van MailChimp en log je in.

Screenshot van het dashboard van Mailchimp

Stap 2 – API key aanmaken

Een API key is een geheime sleutel waarmee externe applicaties (zoals je website) kunnen inloggen in je MailChimp account, om vervolgens acties uit te voeren (zoals het toevoegen van een abonnee). Standaard beschikt je account niet over een API key. Om eentje aan te maken ga je via de dropdown in de rechterbovenhoek naar “Account”.

Screenshot van het accountmenu van Mailchimp

Vanaf je dashboard ga je vervolgens naar “Extra” > “API keys”.

Screenshot van het Extra menu in Mailchimp

Daar kan je ten slotte eentje aanmaken (“Create A Key”). Indien er reeds eentje is aangemaakt, kan je gewoon de code kopiëren.

Screenshot van de API pagina in Mailchimp

Stap 3 – List ID opvragen

Met de list ID vertel je aan je website op welke lijst / audience je acties wilt uitvoeren. Een gratis account van MailChimp is beperkt tot 1 lijst / audience. Om het ID terug te vinden klik je in de navigatiebalk op “Audience”. Via de dropdown van de bewuste lijst ga je naar “Settings”.

Screenshot van de Audience pagina in Mailchimp

Wanneer je helemaal naar onder scrollt zal je uiteindelijk het list ID vinden.

Screenshot van het list ID binnen Mailchimp