Nu en dan kom je een bedrijf tegen wiens service of mogelijkheden je omver blazen. CloudFlare is zo eentje in mijn ogen. Dit artikel is vrij technisch, maar als je eigenaar bent van een website heb je er alle belang bij om hier even bij stil te staan.
Wat gebeurt er als je een website bezoekt?
Eén webpagina bestaat meestal uit verschillende bestanden. Op het moment dat je een webpagina bezoekt zal de webserver in de meeste gevallen een HTML-document naar jouw computer (of smartphone) sturen. Deze bevat de nodige code om te vertellen wat er precies allemaal op de website staat, maar daarnaast zal deze ook opdracht geven aan je computer om nog andere bestanden te downloaden. Denk aan afbeeldingen en andere stukjes code. Eén webpagina bestaat immers meestal uit verschillende bestanden (vaak tussen de 50 tot 200).
Het probleem is dat jouw computer moet wachten op dat eerste HTML bestand voor hij alle andere bestanden kan downloaden. Hoe sneller je dit bestand kan ontvangen, hoe sneller de andere bestanden kunnen gedownload worden. En dat eerste bestand duurt nu net vaak het langst.
Deze website draait bijvoorbeeld op WordPress. Achter de schermen moet er het één en ander gebeuren voordat de webserver een HTML-pagina kan versturen naar mijn bezoekers. Al deze berekeningen nemen aardig wat tijd, en eigenlijk is het onnozel van deze bij elke bezoeker opnieuw uit te voeren.
En dat is waar CloudFlare APO (Automatic Platform Optimisation) kan helpen.
Wat doet CloudFlare APO?
Caching
CloudFlare staat in de “keten” van het internet tussen jouw computer en mijn webserver (die de berekeningen moet maken). Bezoek je een pagina op mijn website, dan vraag je die in eerste instantie op bij CloudFlare. Indien jij de eerste persoon bent die deze opvraagt zal CloudFlare deze op zijn beurt opvragen bij mijn webserver, en vervolgens doorsturen naar jou.
Maar tegelijkertijd zal CloudFlare deze opslaan op zijn eigen supersnelle servers. Vraagt er een tweede persoon dezelfde pagina op? Dan zal CloudFlare zijn opgeslagen versie terugsturen naar die bezoeker, en mijn webserver met rust laten. Een pakje sneller.
Latency verkleinen
Daarnaast zorgt de afstand tussen verschillende webservers en toestellen voor de nodige vertraging. Wie vanuit België surft naar een website die gehost wordt op een webserver in Tokyo zal langer moeten wachten dan wanneer die persoon naar een Belgische website zou surfen. De data over het internet wordt immers nog altijd via kabels in de zee verstuurd.
Ook hier kan CloudFlare een oplossing bieden. CloudFlare heeft servers verspreid over de volledige aardbol. Wanneer CloudFlare een webpagina van mijn website opslaat op één van zijn servers, zal deze pagina onmiddellijk ook gedeeld en opgeslagen worden op alle servers van CloudFlare. Mijn webpagina is niet enkel beschikbaar op een server in Frankrijk, maar vanaf dan ook in Canada, Tokyo, etc.
Vraagt er dus een Australiër mijn website op, zal deze niet moeten wachten op een antwoord vanuit België, maar een Australische server van CloudFlare zal deze onmiddellijk kunnen voorschotelen.
Hoe activeren?
CloudFlare APO is een product van CloudFlare en werd gemaakt voor websites die gebruik maken van WordPress. APO kan je activeren door middel van hun plugin.
Hoeveel kost het?
Wie reeds een betalend account heeft bij CloudFlare kan CloudFlare APO gratis activeren. Betalende accounts bij CloudFlare starten vanaf 20 euro. Wie nog geen betalend account heeft zal hiervoor maandelijks 5 euro moeten betalen. Een kleine kost voor wat in mijn ogen een robuuste technologie is.