API staat voor “Application Programming Interface”. Het is een gestructureerde manier om interageren met een bestaande applicatie. Qua context kan de betekenis licht wijzigen, maar de meest gangbare context van deze afkorting is wanneer je jouw website, webshop of webapplicatie wil laten “praten” met een andere.

Een voorbeeld

Je hebt een nieuwe website gelanceerd met een uitstekende blog. Je wil de bezoekers de mogelijkheid geven om zich in te schrijven op je nieuwsbrief. Op die manier zijn ze als eerste op de hoogte wanneer je een nieuwe post de wereld instuurt. Er bestaan verschillende softwarepakketten voor nieuwsbrieven, maar doorgaans is MailChimp wel de meeste bekende. Doordat MailChimp een API heeft, is het mogelijk om jouw website te laten praten met je MailChimp account. Op die manier kan het formulier op je website koppelen aan de lijst met e-mailadressen van MailChimp.

Een API moet je zien als een soort poortje dat wordt opgezet voor andere applicaties. Het laat externe partijen toe om door middel van code in te loggen en bepaalde acties uit te voeren. In bovenstaand voorbeeld is dit het inschrijven van een e-mailadres op de nieuwsbrief.