Wie hoger wil scoren in Google met zijn of haar website komt al snel in aanraking met de term SEO, oftewel “Search Engine Optimisation”. Dit wil zeggen dat je je website optimaliseert met als doel beter te scoren in de zoekresultaten.

SEO omvat een brede waaier van technieken:

  • De technische opbouw van je website verbeteren
  • Extra pagina’s aanmaken voor populaire zoekwoorden
  • De interne linking van je website verbeteren
  • etc.

Het verschil met SEA

SEO en SEA worden vaak samen uitgesproken, maar ze zijn wel degelijk verschillend. Bij SEO is het de bedoeling dat je website na deze optimalisaties organisch beter zal scoren. Dit kan even duren voor je resultaat van je harde werk zal zien, maar op lange termijn is een organische groei via SEO een aanrader omdat het je niet echt iets kost.

SEA staat voor Search Engine Advertising. Dan betaal je aan Google om op de eerste plaats in de zoekresultaten te komen (advertentie). Het voordeel is dat je snel resultaat kan zien. Als je nu een SEA campagne start verschijn je onmiddellijk op de eerste plaats. Het nadeel is wel dat je hiervoor constant moet betalen. Telkens als een bezoeker op je advertentie klikt zal Google je hiervoor een bedrag aanrekenen.

SEO en SEA gaan vaak samen omdat een combinatie van de twee de ideale manier is om op lange en korte termijn resultaat te boeken.