Een webproject is een investering, dus je kan maar beter het maximale potentieel uit je website persen. Er zijn honderden tips en tricks om meer conversie en ROI uit je website te halen, maar in dit artikel geef ik enkele van de belangrijkste mee.

Target

Jouw website op de eerste plaats in Google? Om online op nummer 1 te staan is het van belang dat je website zich richt het het publiek dat je wil aantrekken. Wanneer je luxueuze kantoormeubelen verkoopt ben je immers niets met een website die vooral mikt op zoekwoorden zoals “goedkope bureaustoel thuis”.  Bedenk dus op voorhand waarop je wil scoren, zodat je vanaf de start het juiste publiek aantrekt. Beter iets minder bezoekers die zich aangesproken voelen en meer tijd op je website doorbrengen, dan twee keer zoveel bezoekers die allemaal binnen de minuut terug vertrekken.

Technische opbouw

Zoekmachines zoals Google houden ervan dat ze je website makkelijk kunnen indexeren. Het is daarom belangrijk dat de technische opbouw van je website goed zit. Let op: er zijn steeds minder shortcuts die je kan pakken om bovenaan te staan in Google. De concurrentie is hoog en met het spammen van keywords alleen zal je er niet geraken. Wil je vanboven staan in de zoekresultaten, dan zul je verdomd hard moeten knokken. Maar zonder een correct technische opbouw zijn je inspanningen verloren.

Snelheid

Zorg dat de pagina’s van je website snel laden. Afbeeldingen pleiten hier vaak schuldig. Prachtige sfeerfoto’s op een hoge resolutie zijn natuurlijk erg mooi om te zien, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat uw website langzaam wordt. Plaats deze dus alleen daar waar deze relevant zijn, en zorg dat het bestandsformaat zo klein mogelijk is. Het is niet nodig om een afbeelding van 3500 x 2000 pixels in te laden wanneer deze maar in een formaat van 600 x 400 pixels verschijnt.

Content, content, content

Het is belangrijk dat u continu nieuwe, waardevolle informatie op uw website plaatst. Bloggen kan hier een oplossing bieden. Het zorgt ervoor dat mensen (en zoekmachines) zien dat je website actueel is. Hoe meer relevante informatie op je website, hoe hoger de kans dat je naar voor komt in de zoekresultaten, en hoe hoger de kans dat mensen meer tijd spenderen op je digitale stekje.

Wanneer een zoekmachine zoals Google merkt dat je informatie waardevol is, omdat de gebruiker langer op uw website blijft, word je hiervoor beloont door een hogere ranking in de zoekresultaten.

Hyperlinks

Hyperlinks zijn links naar andere pagina’s. Interne links verwijzen naar pagina’s binnen je eigen website. Dit zijn naast de links in de menu’s en footer ook links in je blogs. Externe links verwijzen weer naar andere websites.

Interne links

Naast dat interne links de gebruiker helpt om gemakkelijk binnen uw website te navigeren is het ook voor zoekmachines makkelijk om je site te indexeren. Interne links brengen namelijk structuur aan in je website. Voor zowel de gebruiker als zoekmachine wordt je site hierdoor gebruiksvriendelijker en dus ook relevanter.

Inkomende links

Niet alleen interne links zijn belangrijk. Ook externe links voegen veel waarde toe voor de gebruiker. Indien je het ziet zitten kan ik zeker het concept van “linkbuilding” aanraden. Een veelgebruikte boost die je aan je website kan geven is om ervoor te zorgen dat andere websites linken naar die van jou. Hierdoor stijgt de autoriteit van je website aanzienlijk.

Samenvatting

  • Om online te scoren met een website zult u uw website moeten richten op de juiste zoektermen.
  • Zorg voor een goede technische opbouw zodat ook zoekmachines je website vlot kunnen “lezen”.
  • Met een snellere website krijg je een hogere score binnen Google én haken mensen minder snel af.
  • Zorg voor veel, maar vooral relevante, content op je website. Een hogere kans om in de zoekresultaten te verschijnen, en mensen spenderen meer tijd op je website.
  • Maak het navigeren binnen je website eenvoudig met interne links, en boost je reputatie met inkomende links.