Stel je voor dat ik jouw homepage bezoek. Mogelijks staat daar een logo van je bedrijf op, dus mijn computer zal dat logo downloaden vanaf jouw hosting. Van de homepage klik ik door naar de contactpagina. De kans is groot dat het logo daar ook gebruikt wordt. Is het dan werkelijk noodzakelijk dat mijn computer terug alle moeite doet om dit te downloaden? Het gaat hier immers om dezelfde afbeelding…

Door browser caching te activeren kan je aan mijn computer vragen om dit bestand voor bvb. 1 maand lang te onthouden. Telkens wanneer ik een webpagina op jouw website bezoek, zal mijn computer jouw logo inladen vanuit zijn cachegeheugen, in plaats van het opnieuw te downloaden. En dat maakt een aanzienlijk verschil in de snelheid van jouw website.

.htaccess bewerken

Om browser caching op je WordPress website te activeren heb je toegang nodig tot de bronbestanden van je website. Dit kan je doen door verbinding te maken via FTP. Hoe je zo’n account krijgt leg ik hier niet uit, maar kun je altijd van je hostingprovider bekomen.

In de basismap van je WordPress project (in die map zal je ook de mappen wp-adminwp-content en wp-includes zien staan), zal je normaal gezien een bestandje zien staan, genaamd .htaccess.

Dit bestandje mag je bewerken in een tekstbewerker zoals Kladblok. Gebruik geen tekstverwerkers zoals Word!

Onderaan dit bestandje plak je onderstaande code:

<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access plus 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 year"
ExpiresByType image/gif "access plus 1 year"
ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year"
ExpiresByType image/png "access plus 1 year"
ExpiresByType text/css "access plus 1 month"
ExpiresByType text/x-javascript "access plus 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access plus 1 month"
ExpiresDefault "access plus 2 days"
</IfModule>

Bewaar het bestand, en stuur het terug naar de server zodat de aanpassingen live staan.