Voelt jouw website aan alsof hij gehost wordt op de rekenkracht van aardappel? Onderstaande zaken hebben een enorme impact op de snelheid van je website. Een ideale start voor de optimalisatie van jouw website.

1. Kies voor goede hosting

De hostingprovider zorgt ervoor dat jouw website bereikbaar is voor het wereldwijde web. Hun rol in de performantie van je website is dus niet te onderschatten. Bij het kiezen van een geschikte hostingpartner kijk je best niet alleen naar de prijs. Ga voor een bedrijf met een goede reputatie, lovende reviews, en die de nodige ervaring hebben om hun servers zo optimaal mogelijk te configureren.

Onze aanrader

Persoonlijk heb ik al heel goede ervaringen gehad met Combell. Hun hostingplatform gids beginners vlot door de verschillende instellingen, en ook de ervaren developers kunnen terecht voor uiteenlopende configuraties. Ze hebben zelfs hosting, gespecialiseerd voor WordPress.

2. Caching

Bij het inladen van een website gebeurt er veel. WordPress dient dynamisch jouw website op te bouwen op basis van je laatste berichten en persoonlijke instellingen, alle verschillende afbeeldingen en statische assets dienen ingeladen te worden op jouw computer, etc.

Caching zorgt ervoor dat dit proces niet bij ieder paginabezoek volledig moet uitgevoerd worden. Er zijn twee soorten; browser caching en server caching.

Browser caching

Een website bestaat vaak uit meerdere bestanden. In de eerste plaats heb je de effectieve website die ingeladen wordt, maar deze roept op zijn beurt nog een heleboel externe zaken aan (lettertypes, afbeeldingen, stylesheets, etc.). Als je een lijst zou trekken van al deze assets ga je zien dat de meerderheid hiervan op alle pagina’s terugkomt.

Bij browser caching zal jouw computer deze externe bestanden even opslaan in zijn geheugen. Gebruik je bijvoorbeeld hetzelfde logo bovenaan op iedere pagina? Dan zal de webbrowser van je bezoekers die eenmaal inladen vanaf jouw webserver (bijvoorbeeld op de homepagina), en bij alle andere pagina’s wordt dit dan ingeladen vanuit het geheugen op je computer. Dit gaat een pak sneller dan wanneer je dit terug moet downloaden van het internet.

Server caching

WordPress zorgt voor dynamische websites. Zo kan je homepagina bijvoorbeeld de laatste blogberichten tonen. Op het moment dat een bezoeker je homepagina bezoekt, zal WordPress daarvoor de database moeten raadplegen om de juiste berichten op te halen.

Maar de vraag is; als jouw website door zo’n 100 man per dag bezocht zal worden, is het echt nodig dat WordPress dit 100 keer doet? Server caching zorgt ervoor dat WordPress complexere scripts en berekeningen één keer zal uitvoeren, en het resultaat ervan bewaart op de server. Publiceer je op een gegeven moment een nieuw blogbericht? Dan zal WordPress zijn cache legen, waardoor hij de berekening van laatste blogberichten opnieuw zal uitvoeren bij een volgend bezoek.

3. Optimaliseer afbeeldingen

Afbeeldingen spelen een grote rol in de totale bestandsgrootte van van je website. Kies daarvoor altijd een geschikt bestandsformaat, en let er op dat de afmetingen van de afbeeldingen niet groter zijn dan nodig. Je hebt echt geen foto van 6000 pixels breed nodig op die nieuwe website van je.

4. Gebruik een CDN

Een CDN – of Content Delivery Network – zorgt ervoor dat jouw website overal ter wereld snel kan inladen. Een CDN zorgt ervoor dat afbeeldingen, stylesheet en andere soorten statische assets opgeslagen worden in verschillende datacenters over de wereld. Vraagt er iemand jouw website op vanuit China? Dan zorgt je CDN ervoor dat afbeeldingen ingeladen worden vanaf het datacenter dat het dichtste bij (of in) China ligt.

Op die manier hoeft je website niet volledig van de andere kant van de wereld verstuurd te worden.

CloudFlare

Wil je eens zo’n CDN uitproberen? Neem dan zeker eens een kijkje bij CloudFlare. Met een gratis account kan je al gebruik maken van hun CDN, én is je website ook beter beschermd tegen hacking.

5. Gebruik de laatste versie van PHP

WordPress draait op de programmeertaal PHP. Zorg ervoor dat je server dan ook de laatste versie van PHP gebruikt. Dit is niet alleen veiliger, maar je website loopt ook een stukje sneller op die manier. Kinsta testte de performantie uit van de verschillende PHP-versies, en daar is toch een duidelijk verschil te merken. Draait jouw website nog op PHP5.6? Dan maak je hem alvast 3x sneller door over te schakelen naar PHP7.4.

6. Vermijd onnodige overhead van plugins

Plugins lijken op het eerste zicht zeer handig binnen het ecosysteem van WordPress. In 1-2-3 voeg je een fotogalerij, forum of webshop toe aan je webshop. Hoewel plugins van WordPress zo’n interessant systeem maken, het kan ook voor de nodige overhead zorgen. Ze brengen een hoop scripts en functionaliteiten naar je server, terwijl je van zo’n plugin bijvoorbeeld maar 10% nodig hebt. Al deze extra code kan je website een pak vertragen. Het kan in dit geval de moeite zijn om een gespecialiseerde WordPress developer in te schakelen die een functionaliteit programmeert op jouw maat.