Wie in de wereld van het web stapt weet dat technologieën alsmaar sneller evolueren. Wil je als freelancer relevant blijven, dan dien je op regelmatige basis wat uren te spenderen aan het bijleren van nieuwe frameworks of programmeertalen. De beste manier om dit te doen zijn zijprojectjes. Webdevelopers zitten in de bevoorrechte positie dat we van de ene dag op de andere kunnen starten aan een nieuwe webshop, app of ander digitaal product. We hoeven hiervoor geen investering te doen, enkel onze eigen tijd.

Maar er is een keerzijde aan de medaille. We lijden vaak aan “shiny object syndrome”. Bij aanvang van een zijproject zetten we ons voor de volle 100% in… tot er een nieuw idee in ons hoofd springt. En net omdat we zo gemakkelijk een nieuw project kunnen opstarten, laten we het huidige project varen en springen we op het nieuwe idee. Ons nieuw shiny object.

Ik ben de persoon die tijdens de “kantooruren” nooit aan zijprojecten werkt, maar ik vermoed dat er meer half afgewerkte projecten op mijn harde schijf staan dan projecten voor klanten. En da’s spijtig, want mogelijks zit er tussen die onafgewerkte projecten iets tussen dat “wat had kunnen worden”. Al weet je dat natuurlijk nooit.

Een paar weken geleden ben ik begonnen aan een nieuw. Maar de manier waarop zorgt er misschien voor dat dit wél gelanceerd geraakt. En dat is waarschijnlijk ook één van de weinige oplossingen voor “Shiny Object Syndrome”. Als developer verspringen we vaak van project omdat we niet gebonden zijn door investeringen of andere personen. De oplossing is dan ook door ons op een bepaalde manier wél te verbinden. Bij het project dat ik enkele weken geleden startte is mijn vriendin betrokken, en dat maakt een wereld van verschil. Ik heb nu als developer ook verantwoording af te leggen mocht ik het project willen achterlaten, en die verantwoordelijkheid is wel een extra drive.

Wie net zoals ik ook veel te graag nieuwe projecten opstart kan ik de raad geven om iets te zoeken waardoor je niet zomaar kan verspringen. Wil je een webshop starten die met dropshipment werkt? Overweeg dan eens om effectief stock aan te kopen. Ja het financieel risico is groter, maar de kans dat je vlak voor de eindmeet op iets anders springt is zoveel kleiner. Of zoek net zoals ik een gelijkgestemde met wie het project kan uitwerken.

Succes!