Ik ben 27. Dat is de leeftijd waarop het aantal babyborrels in de vriendenkring exponentieel toeneemt. Zo ver is het nog niet voor mij, al mag ik jullie wel voorstellen aan mijn nieuwe digitale kindje, Seefli.

Waarom?

Als freelance webdeveloper werk ik in een branche waar wachtwoorden, licentiesleutels of logingegevens regelmatig gecommuniceerd moeten worden. Ofwel dien ik een e-mailwachtwoord door te mailen naar een klant, of omgekeerd.

Wachtwoorden delen via e-mail is nooit een goed idee:

 • E-mails worden meestal verstuurd in platte tekst. Dat betekent dat de inhoud van de e-mail niet versleuteld is en mocht deze e-mail onderschept worden staat je wachtwoord zwart op wit af te lezen.
 • E-mails leggen een hele weg af, en worden op verschillende plaatsen opgeslagen. Sowieso in de mailbox van de verzender en ontvanger, maar mogelijks ook nog op enkele systemen daartussen. Wanneer één van die systemen met een lek zitten, dan is jouw wachtwoord ook gelekt.
 • E-mails worden vaak ook lokaal opgeslagen, bijvoorbeeld op je laptop. Wanneer die data in verkeerde handen valt, betekent dat hetzelfde voor je wachtwoord.
 • Het verwijderen van e-mails betekent niet altijd dat deze foetsie zijn. Ze kunnen nog een hele tijd rondhangen in de prullenmand.

Zo’n gevoelige data dien je te delen op een manier die versleuteld en / of zelf-destructief is. En dat is wat Seefli doet.

Wat is Seefli?

Seefli is een webapplicatie die je toelaat om op een veilige manier wachtwoorden en andere gevoelige data te delen. En een beetje meer.

Wanneer je een account hebt op Seefli kan je een item aanmaken. Hier kan je een wachtwoord of andere gevoelige data plaatsen. Je kan vervolgens een vervaldatum aangeven, alsook het maximum aantal weergaves.

Screenshot van het Seefli dashboard

Vervolgens kan je dit item delen door de deelbare link te kopiëren. Je kan deze link indien gewenst ook rechtstreeks mailen naar de ontvanger via de e-mailmodule.

Screenshot van het Seefli dashboard

De ontvanger hoeft geen Seefli-account te hebben. Hij of zij klikt gewoon op de link en kan vervolgens de inhoud bekijken.

Screenshot van het Seefli dashboard

Als verzender kan je ook inkijken wie er op je link heeft geklikt. Zo krijg je de locatie te zien, de internetbrowser die gebruikt werd, het besturingssysteem en het type, merk en model van het toestel. Een extra controle die je gemoedsrust geeft.

Screenshot van het Seefli dashboard

Seefli is geen wachtwoordmanager. Het grote verschil is de manier waarop je data deelt. Neem een kijkje naar de features hieronder.

Features

 • De ontvanger hoeft geen account te hebben of e-mailprocedure te doorlopen.
 • Je krijgt als verzender te zien wie er je link allemaal bekeken heeft.
 • Je krijgt als verzender gedetailleerd overzicht van wat er met een item gebeurd is (aangemaakt, bijgewerkt, bekeken, verwijderd, etc.).
 • Je kan een vervaldatum of maximum aantal weergaves instellen per item.
 • De (gevoelige) inhoud van zo’n item wordt permanent verwijderd na het verstrijken van de vervaldatum.
 • Je kan in teams werken. Zo weet je op elk moment welke gegevens er vanuit je team verzonden worden.
 • Seefli is meertalig. Op dit moment is Seefli beschikbaar in het Engels en Nederlands, maar extra talen staan op de planning.

De toekomst

De plannen voor Seefli in de nabije toekomst zijn reeds gemaakt. Een deel blijft nog even in de interne keuken, maar de volgende twee punten kan ik je wel al meegeven.

Zo komt er een functie om met je Seefli-account een link aan te maken waarmee je gevoelige data kan opvragen. De andere richting dus. Wanneer een klant op deze link klikt kan hij vervolgens zijn wachtwoord hierin plakken en verzenden.

Daarnaast zal de mobiele weergave ook uitgewerkt worden. ’t Is een kwestie van prioriteiten, en aard van het platform had geen nood aan een mobiele weergave bij opstart. De publieke kant (het openen van items) wordt wel al mooi weergegeven op mobiele toestellen.

Kostprijs

Seefli is gratis aangezien het nog maar net gelanceerd is. Het doel is om te werken met een freemium model. Wie wil zal het gratis kunnen gebruiken, en betalende gebruikers krijgen toegang tot extra features.

Waar te beginnen?

Maak je gratis account op https://app.seefli.com. Feedback over hoe we dit platform nog beter kunnen maken is zeker welkom!