Eerst en vooral: AI is vrij nieuw. We zijn nog maar net begonnen met dit digitale speelgoed te ontdekken, en zoeken hoe AI ons het beste kan helpen. Wie al eens gechat heeft met ChatGPT was waarschijnlijk onder de indruk van de “menselijke” indruk die die machine gaf. Ik geef toe, het ding schrijft in ieder geval beter dan mezelf.

De teksten voor op je website laten schrijven door AI? Het lijkt de ideale oplossing voor een taak waar iedereen wat tegenop ziet. Maar wat betekent dat voor je SEO? De software om teksten te herkennen die door AI geschreven zijn wordt steeds beter. Wat gebeurd er als Google je website bezoekt, en merkt dat je blog volledig door AI gegenereerd werd? Zal Google je website ongegeneerd naar de laatste pagina van de zoekresultaten flikkeren?

Wel, dat weet voorlopig niemand. En voor alle duidelijkheid, ik dus ook niet. Maar met logisch redeneren komen we wel tot een antwoord:

Google Search verdient centjes door bedrijven te laten betalen als ze bovenaan de zoekresultaten willen komen. Hoe populairder Google Search is, hoe meer ze kunnen vragen. Google heeft er alle baat bij om “de beste zoekmachine ter wereld” te zijn. Het doel van Google is om de beste zoekresultaten voor jouw zoekopdracht te tonen. That’s it. De rest volgt vanzelf.

De laatste updates aan het algoritme van Google waren allemaal met dat doel. Er zijn meer dan voldoende websites. Het is nu een kwestie om de meest waardevolle en behulpzame pagina’s te onderscheiden van de bagger.

Terug naar AI. Ik denk niet dat Google websites zal afstraffen omdat de tekst erop geschreven is door AI. Als ChatGPT een artikel schrijft dat interessanter is dan het menselijk artikel van je concurrent, zou Google jou voorrang moeten geven. Voor de lezers maakt dit toch niet veel uit, zo lang de inhoud maar biedt waar ze naar op zoek zijn. Binnenkort zal je als lezer toch het verschil niet meer merken.

Conclusie

Gebruik AI. Het is er, het evolueert snel, en waar het vandaag nog steken laat vallen kan het morgen de klassieke copywriters voorbij steken. Maar zoek naar een passende werking die het beste resultaat oplevert. In de meeste gevallen kan je de outline van je teksten door AI laten schrijven, terwijl je soms ook (grotere stukken) tekst integraal zal kunnen overnemen.

Het gaat erom dat jouw website de bezoekers helpt met interessante content. En als dit door AI geschreven is, so be it.