WordPress is veruit het meest gekende en gebruikte CMS ter wereld. De eerste versie van WordPress werd gelanceerd op 27 mei 2003, en werd oorspronkelijk razendsnel bekend als CMS om op eenvoudige manier zelf een blog te maken (en onderhouden).
Vandaag de dag ligt de focus niet alleen meer op bloggen. WordPress wordt nu ook gebruikt voor standaard brochurewebsites, webshops, fora, etc.
De populariteit van WordPress is te danken aan de manier waarop mensen zonder technische kennis zelf gemakkelijk een website kunnen opbouwen. Naast CMS is WordPress dus ook een soort van websitebuilder. Je installeert WordPress als basis, vervolgens installeer je een thema (dit voorziet je website van de nodige look and feel), en tot slot download je verschillende plugins die extra functionaliteiten aan je website toevoegen. Zo zijn er plugins om online betalingen te accepteren, contactformulieren te bouwen, e-commerce mogelijkheden toe te voegen, en ga zo maar door.
Het gevaar van plugins
Hoewel plugins hebben bijgedragen aan de wereldwijde bekendheid van WordPress, is het belangrijk om te weten dat deze tegenwoordig ook wel de achilleshiel zijn. Iedereen kan tegenwoordig een WordPress plugin lanceren.
Het gebrek aan kwaliteitscontrole zorgt ervoor dat deze je website vatbaar kunnen maken voor beveiligingslekken. Ooit gehoord van de Panama Papers? Deze kwamen aan het licht door een verouderde plugin.
Naast een risico op hacking kunnen deze je website ook een stuk vertragen. Wanneer je een plugin installeert brengt deze vaak heel wat extra code mee die je misschien niet nodig hebt. Al deze overhead van verschillende plugins kunnen je website trager doen werken dan nodig.
De oplossing
Goed nieuws, een WordPress website hoeft niet traag en onveilig te zijn. Ben je van plan om een nieuwe website te (laten) bouwen en lijkt WordPress je een goede keuze om achteraf de content van je website te kunnen aanpassen? Kies er dan voor om de functionaliteiten (plugins) en het thema voor je website op maat te laten ontwikkelen. Je zit initieel met een kleine investering, maar op die manier kan je vermijden dat je website crasht door verouderde plugins, en blijft deze snel draaien.
Meer informatie over onze development in WordPress vind je hier.